PUTIN: Ruské spoločnosti sú pripravené na obnovu energetiky v Maďarsku

31.01.2013 Celý región

Moskva/Budapešť 31. januára (TASR) - Moskva/Budapešť 31. januára (TASR) - Ruské spoločnosti sú pripravené zúčastniť sa na obnove existujúcich maďarských energetických podnikov, ale aj výstavbe nových. Vyhlásil to dnes v Moskve ruský prezident Vladimir Putin, ktorý prijal maďarského premiéra Viktora Orbána.

Podľa tlačovej agentúry MTI najvyšší ruský predstaviteľ zdôraznil, že Rusko zohráva rozhodujúcu úlohu v dodávke energií Maďarsku.

"Maďarsko je bezpochyby naším prioritným partnerom vo východnej Európe," povedal Putin v Kremli a dodal, že vzťahy Ruska a Maďarska sa rozvíjajú v každom smere. Ako príklad úspechu uviedol činnosť maďarskej farmaceutickej firmy na ruskom trhu.

Elementárnym záujmom Maďarska je udržiavať dobré a úzke vzťahy s Ruskom, vyhlásil Orbán s poznámkou, že jeho krajina ráta s Ruskom pri rozširovaní svojho energetického systému.

Politici hovorili aj o otázkach obdobia po kríze. Podľa Orbána sa po finančnej kríze v Európe totiž začína nové obdobie, v ktorom Rusko bude mať mimoriadnu úlohu.

"Ako silná európska krajina máme záujem spolupracovať s mohutným Ruskom. Sme otvorení úprimnému prerokovaniu každej otázky a sme pripravení na každú dohodu," podčiarkol maďarský premiér.

Členmi maďarskej delegácie sú okrem iných aj minister hospodárstva György Matolcsy, ministerka rozvoja Zsuzsa Némethová a minister bez kresla zodpovedný za úverové rokovania Mihály Varga, ale aj generálny riaditeľ energetickej spoločnosti Maďarské elektrárne Csaba Baji.

Orbán navštívil ruskú metropolu v novembri 2010, keď tiež rokoval s Putinom, ktorý bol v tom čase predsedom ruskej vlády.
 

Vyberte región